Serum Fizyolojik Nedir? Bebeklerde Serum Fizyolojik Nasıl Kullanılır?
Serum fizyolojik temelde tuz ve su karışımından oluşur. Normal serum fizyolojikler %0.9 oranında sodyum klorür yani tuz içerir. Bu oran kan ve gözyaşı içeriğindekine benzer niteliktedir. Serum fizyolojik, izotonik su olarak da adlandırılır. Serum fizyolojik kullanımı ise yaraları ve sinüsleri temizlemek başta olmak üzere bazı durumlarda dehidrasyonu tedavi etmek için de kullanılır. Topikal ya da intravenöz olarak kullanılabilir.1 Eczanelerden satın alınabileceği gibi evde de hazırlanabilir. Bu yazıda sıklıkla merak edilen “Bebeğe serum fizyolojik nasıl kullanılır?”, “Serum fizyolojik nasıl hazırlanır?” ve “Serum fizyolojik çeşitleri nelerdir?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
İçerikler (Gizle-)
-
Serum Fizyolojik Nedir?
-
Bebeklerde Serum Fizyolojik Ne İşe Yarar?
-
Bebeklerde Serum Fizyolojik Çeşitleri Nelerdir?
-
Bebeklerde Serum Fizyolojik Nasıl Kullanılır?
-
Serum Fizyolojik Ne İçin Kullanılır?
-
Bebekler İçin Serum Fizyolojik Ne Zaman Kullanılır?
Serum Fizyolojik Nedir?
Serum fizyolojik en temel düzeyde su ve tuz karışımı olarak açıklanabilir. Serum fizyolojik, izotonik salin ya da salin solüsyonu gibi isimlerle de anılır. Genellikle serum fizyolojik %0.9 oranında sodyum klorürden oluşur. Gözyaşı ve kanda bulunan tuz miktarı ile aynı olmasından dolayı pek çok senaryoda kullanılabilen güçlü bir tıbbi araç olduğu söylenebilir. Tuzlu su solüsyonu ya da serum fizyolojik özellikle sinüsleri temizlemek, yaraları arındırmak, yara bakımı ve aşırı su kaybı ile meydana gelen dehidrasyonu tedavi etmek gibi pek çok farklı amaçla kullanılabilir.2,3 Bireyler belli miktarda tuz ve suyu karıştırarak evde tuzlu su çözeltisi hazırlayabilir. Ancak evde serum fizyolojik hazırlarken miktar ve hijyen ile ilgili yönergelerin son derece dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir ve hazırlanan serum fizyolojik 24 saat gibi kısa bir süre içinde kullanılmalıdır. Pek çok farklı nedenlerden ötürü serum fizyolojiğin evde hazırlanması yerine hazır alınması önerilebilir.4,5 Peki serum fizyolojik ne işe yarar ve serum fizyolojik nasıl uygulanır?
Bebeklerde Serum Fizyolojik Ne İşe Yarar?
En sık kullanılan tıbbi solüsyonlardan biri olan serum fizyolojik, suda belirli bir miktar veya konsantrasyonda çözünmüş, sodyum klorür içeren tuzlu su çözeltisi olarak tanımlanabilir. Çeşitli miktarlarda sodyum klorür çözeltileri için bir ana bir terim olsa da en yaygın kullanılan serum fizyolojik türü, yüzde 0,9 oranında sodyum klorür (NaCl) içerir. Yani serum fizyolojik içeriği temel olarak su ve sudur. Tuz içeriği gözyaşı, kan ve diğer vücut sıvılarınınkiyle benzer olduğu için normal olarak adlandırılır. Ayrıca izotonik çözelti olarak da bilinir. Serum fizyolojik kullanımı, pek çok farklı amaca hizmet edebilir.
Bebeklerde Serum Fizyolojik Çeşitleri Nelerdir?
Serum fizyolojik kullanımı yaygın olsa da farklı çeşitleri bulunur. Hangi solüsyonun ne olduğunu ve aralarındaki farkları bilmek önemli olabilir. Örneğin izotonik çözeltiler, hücreler ile uyumludur. Hücreler izotonik solüsyon ile karşılaştığında genişlemez ya da büzülmez. Hipotonik çözeltiler ise hücreler kıyasla daha düşük konsantrasyona sahiptir. Bu, suyun hücreye girerek genişlemesine neden olacağı anlamına gelir. Hipertonik çözeltiler ise hücrelerden daha yüksek konsantrasyona sahiptir. Yani çözeltiyi dengelemek için su, hücreden dışarı akarak hücrenin büzülmesine neden olur.
Serum fizyolojik türleri şu şekilde de açıklanabilir. Normal serum fizyolojik, %0,9 oranında tuz içerir. Steril, pirojenik olmayan bir solüsyondur ve hücre zarından kolaylıkla geçebilir. Çoğunlukla dolaşımdaki plazma hacmini artırmak için kullanılır. Yarı normal serum fizyolojik ise %0,45 oranında tuz içerir. Yani aradaki fark; yarı normal serum fizyolojiğin, normal serum fizyolojik klorür konsantrasyonunun yarısını içermesidir.8,9
Bebeklerde Serum Fizyolojik Nasıl Kullanılır?
Serum fizyolojiğin kullanımı kolay olsa da bebeklere uygulamak zaman zaman zorlu bir süreç haline gelebilir. Bebeğin burnunu temizlemek için serum fizyolojik kullanmayı düşünüyorsanız eşinizden ya da bir başka yetişkinden bebeğin sabit durması için yardım almanız sürecin hızla tamamlanmasını sağlayabilir. Yetişkinlerde serum fizyolojik kullanımı için başın lavabo üzerinde tutulması önerilir. Baş yana doğru çevrilmiş olmalı ve serum fizyolojik yavaşça bir burun deliğinden sıkılmalıdır. Serum fizyolojik bir burun deliğinden içeriği girdiğinde diğerinden dışarı çıkmalıdır. İşlem diğer burun deliğine uygulandıktan sonra tamamlanmış olur. Bebeklerde serum fizyolojik kullanımı ise yetişkinlerinkinden farklıdır. Bunun için şu yönergeler takip edilebilir:
- Bebek sırt üstü yatırılıp başı bir tarafa doğru çevrilir. Ardından yukarıda kalan burun deliğine flakondaki serum fizyolojik uygulanır.
- Baş diğer tarafa çevrilerek aynı işlemler diğer burun deliğine tekrarlanır.
- Her serum fizyolojik uygulamasından sonra mukozaların boşalabilmesi için bebek kaldırılıp dik pozisyonda tutulur.
Serum fizyolojik kullanımı çok küçük bebeklerde farklı şekillerde yapılabilir. Uygulama konusunda ayrıntılı yönerge için ürün ambalajındaki talimatları takip etmeniz ve hekiminize danışmanız önerilir.
Serum Fizyolojik Ne İçin Kullanılır?
Serum fizyolojik, sıvı takviyesi, elektrolit dengeleme, kontakt lens saklama, yara temizleme, kuru göz sendromu için, kan transfüzyonu işlemine başlamadan ve sonlandırmadan önce ve infüzyonlarda seyreltici olarak kullanılabilir. Burnunuzu salin solüsyonuyla da çok etkili bir şekilde yıkayabilirsiniz. Serum fizyolojik burun kanallarınızdan geçerken mukusu, alerjenleri ve diğer kalıntıları temizleme yeteneğine sahiptir. Sinüs enfeksiyonlarını önlemeye, tıkanıklık belirtilerini hafifletmeye ve burun yıkama yardımcı olabilir. Küçük kesik ve yaraların temizlenmesi için de serum fizyolojik kullanılabilir. Bir yaranın üzerine serum fizyolojik uygulamak, bölgedeki yabancı madde ve bakterilerin çıkarılmasına yardımcı olarak olası enfeksiyon riskini azaltabilir. Yara üzerine serum fizyolojik uygulandığında batma, yanma ya da ağrı hissi uyandırmaz. Dahası, serum fizyolojik kullanımı yaraları iyileşmenin, iyileşmeyi hızlandırmanın ve yaranın enfeksiyon kapmasını önlemenin en iyi yollarından biridir. Tahrişe, kabuklanmaya ve sivilcelere neden olabilen ölü hücrelerin ve diğer kalıntıların giderilmesine yardımcı olur. Bunlar aynı zamanda serum fizyolojik cilde faydaları kapsamında değerlendirilebilir.6,7 Bebeklere serum fizyolojik kullanımı da son derece yaygındır. Nezle, soğuk algınlığı, grip, alerjik rinit, saman nezlesi, sinüzit, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve diğer komplike olmayan üst solunum rahatsızlıklarının neden olduğu burun tıkanıklığını tedavi etmek ve tedaviyi desteklemek için kullanılabilir. Tüm bunlar serum fizyolojik faydaları olarak da sayılabilir.7
Bebekler İçin Serum Fizyolojik Ne Zaman Kullanılır?
Serum fizyolojik, gerektiğinde, sinüsleri temizlemek, boğazı yatıştırmak, yaraları temizlemek, mesaneyi yıkamak, kontakt lensleri durulamak için kullanılabilir.4 Bu işlemleri güvenli bir şekilde yaptığınızdan emin olmak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
- https://www.healthline.com/health/make-your-own-saline-solution#how-to-make-it
- https://www.genexa.com/blog/what-is-saline-solution-and-how-does-it-work
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545210/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323842
- https://www.aboutkidshealth.ca/saline-solution-how-to-prepare-at-home
- https://www.verywellhealth.com/how-to-use-saline-nose-drops-in-babies-770597
- https://www.azivmedics.com/iv-fluids
- https://www.verywellhealth.com/how-to-use-saline-nose-drops-in-babies-770597
- https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000801.htm#:~:text=Gently%20pour%20or%20squeeze%20the,Repeat%20on%20the%20other%20side.
Benzer Blog Yazıları
SATIN ALMA
Noktaları
Aşağıda belirtilen il ve ilçe bilgilerini seçerek, size en yakın eczane adreslerine ulaşabilirsiniz.